In "Public echo" we will be publishing links to media publications and news in relation to professional activities of our team. Here you will also find information on socially considerable cases, entrusted to our office.

Пловдивският боклук тръгва към Европа

Пловдивската такса „Смет“ ще бъде обжалвана в Европейския съд в Люксембург, Европейската комисия и Европейския съд по правата на човека. Това съобщиха днес от Съвета по туризъм в града. Преди време пловдивския Административен съд отмени решението на Общинския съвет за такса „Смет“ за 2009-а година, по-късно ВАС остави таксата в сила, мотивирайки се с „липса на правен интерес“ у жалбоподателите.

Европейският съд и ЕК ще бъдат сезирани за нарушение на евродиректива, .... цялата статия

 

www.gustonews.bg
19 май 2011 год.

Огънеш ли се, няма връщане

Адвокат Евелина Божикова работи само в областта на гражданското право. "Догодина ще направя 30 години адвокатска практика", пресмята тя. Специализирала се в корпоративното и административното право. Работи с успех данъчно и авторско право, конкуренция и приватизация. Спомня си, че през първите години от кариерата си опитала да бъде защитник по наказателни дела. Не се получило обаче, тъй като плачела заедно с осъдените и затова решила, че не е подходяща за този тип работа.

За Евелина съпругът й споделя, че не просто работи в тези области, а търси най-големите предизвикателства. Захваща се с най-конфликтните дела. "Достатъчно е да спомена само две от тях", казва апелативният съдия и припомня, че жена му оспорва прословутата такса смет на община Пловдив. Другото й скорошно голямо дело е сделката за фирма "Ритон", където Евелина Божикова беше защитник на общината.... цялата статия

 

в. „Стандарт”,

7 март 2010 год.

Разговор с Евелина и Севдалин Божикови за брака и съвместното съжителство

"То е емблематично, защото ние се запознахме като кумове на една сватба. Аз бях поканена за кума от младоженката, а Севдалин - от младоженеца. Сватбата, която ни събра, предизвика нова сватба две години по-късно. Когато кумувахме, Севдалин вече завършваше Юридическия факултет в София и се върна в Пловдив само 20 дни след запознанството ни, а аз бях във втори курс и останах, разбира се, в София. Раздялата ни предизвика нестихваща епистоларна страст. Пишехме си безкрайно дълги писма, като част от тях мъжът ми пишеше върху тоалетна хартия", разказва още Евелина. "Винаги съм обичал да бъда оригинален и нестандартен. Да изпратиш писмо на хартия, всеки го знае и всеки го може. .... цялата статия

 

http://paper.standartnews.com
7 март 2010 год.

Общината надвзела 13 млн. такса смет от пловдивчани

Община Пловдив незаконно е калкулирала в такса смет разходи, които нямат нищо общо със събирането на боклука и почистването на града. Сред тях са изграждането на новия инсенератор за изгаряне на болнични отпадъци, строителни материали, даже и глоба, наложена на управата за депото в Цалапица. Това обясни вчера адвокат Евелина Божикова, която спечели на първа инстанция делото срещу решението на местния общински съвет за такса смет.

Според изчисленията на юристите, общината е надвзела незаконно 12,88 милиона лева... цялата статия

 

в. „24 часа”
5 юли 2010 год.

Съдът бутна такса смет за 2009 г.

Общината ще връща пари на граждани, ако върховните магистрати потвърдят решението

Общината е изправена пред безпрецедентната ситуация да връща пари на данъкоплатците, удържани като такса смет през 2009 г. Налогът е отменен с решение на Административен съд - Пловдив, от 30 юни, съобщи вчера общинският съветник от ДЕР и бизнесмен Любозар Фратев. Делото е заведено по негова инициатива и към исковата молба бяха се присъединили над сто фирми и граждани. Сред тях са "Пътища" АД, "Хеброс бус", "Филикон -97", Куклен театър, Търговско- промишлена камара, "МИГ инженеринг",  "Розаимпекс". Съдебния спор от страна на фирми и граждани водеха маститите пловдивски адвокати Евелина Божикова и Емилия Недева..... цялата статия

 

в. „Марица”
02 Юли 2010 год.

Кой не иска ясни правила в публично-частното партньорство?

През първата година на сегашното управление екип юристи е разработил ясни правила за публично-частно партньорство - разкри един от авторите на този проект Евелина Божикова.

В предаването на ПОТВ "Думата не експертите" тя заяви, че проектът след това е обикалял дълго време от бюро на бюро и в крайна сметка не е внесен за одобрение в Общинския съвет.

Според адвокат Божикова приемането на тези правила би позволило на Община Пловдив без страх да организира нови публично-частни партньорства, защото нейните интереси биха били защитени..... цялата статия

 
Пловдивска телевизия
29.Ноември.2009 год.

Адвокат Евелина Божикова: Адмирирам легалните средства за съпротива

Евелина Божикова е адвокат в Адвокатска колегия – Пловдив от 1981 година. Специализира главно в областта на търговското и дружественото право, данъчно право, административно право и процесуално представителство.

Аз съм зодия Везни и това предопределя у мен чувство за справедливост. Тази даденост, съчетана с професията на адвоката, който има само един началник – клиента, ми е дало свободата да се противопоставям на статуквото. Това ме е изградило като боец. Противопоставянето за мен са професионално предизвикателство, но аз се включвам в битката, доколкото имам правни механизми за това, защото дълбоко уважавам легалните средства за съпротива..... цялата статия

 

сп. „Правен свят”
26 август 2009 год.

Скандални разкрития: Бюджетът на "Чистота" раздут

Договорът с фирмата - нищожен, 70 фирми и граждани бутат в съда такса смет

Седемдесет станаха фирмите и гражданите, които атакуват Пловдивската община за такса смет с мотив, че е определена незаконно. Дело № 317 е заведено в Административен съд срещу решение на местния парламент от 22 януари тази година, с което са утвърдени размерът на налога и бюджетът за чистота. Сред жалбоподателите са „Новиз” АД, „Пътища Пловдив” АД, „Язов” ООД, „Лайпциг - 91” АД, „Хелиос металург” ООД, „Летера” ЕООД, Румен Ангелов, Росица Кючукова, Виктор Ташев, общинските съветници Любозар Фратев (ДЕР) и Тони Симидчиева (СДС).

 Делото се разраства като лавина. Към него се присъединяват нови фирми и граждани, каза адвокат Евелина Божикова. В протеста се включиха бившият председател на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев, „Филикон - 97” АД, „Уваков” ЕООД, Нина Амар. Дори и  Държавният куклен театър възропта срещу таксата. Вторият мастит адвокат Емилия Недева се включи редом с Евелина Божикова в двубоя с общината.

Спорът между народа и властта е разглеждан досега в две заседания. Третото е насрочено за 18 юни. ... цялата статия

 

в. "Марица"
04 Юни 2009 год.

Съдът върна "Ритон" на града

Общината отново си върна фирма “Ритон”, след като вчера Окръжният съд излезе с решение по казуса. Магистратите обявиха в регистъра на съдебните решения резултата от исковете. Съдиите признаха за установено, че вписаните обстоятелства в Търговския регистър при Агенцията по вписванията на 11 август 2008 г. са несъществуващи. На тази дата като нов собственик на капитала на общинската фирма са обявени реститутът Георги Върбанов, нов съвет на директорите в състав Недялка Върбанова, Павлин Върбанов и Маня Върбанова, нов устав на дружеството и промяна на адреса на управление на дружеството. Невалиден се оказа вписаният нов собственик Павлин Върбанов, както и увеличаването на капитала на дружеството от 50 000 броя акции на 152 000, всяка с номинал от 1 лв., представляващи 100 процента от “Ритон”.

Вчера Окръжният съд се произнесе и по другото дело, заведено от адвокат Евелина Божикова.... цялата статия

 

в. "Марица"
27 Март 2009 год.